Eggs ‘n’ booze

Posiekana cebula, por, czosnek, pietruszka, tymianek – na rozgrzane masło w rondelku. Zeszklić.

Dwie szklanki wermutu wytrawnego* – dolać do powyższego. Dodać listek laurowy. Sól. Gotować 15min.

Dwa jajka – jedno wbić do miseczki i delikatnie wlać do powyższego. Z drugim zrobić to samo. Gotować, aż białko się zetnie, ale żółtko zostanie miękkie.

Dwie miseczki – grzeją się w piekarniku.

Jajka delikatnie wyjąć i przełożyć do powyższego. Do wermutu dodać zasmażkę z mąki i zrobić sos. Można dodać kwaśny, tłusty jogurt.

Jajka w miszeczkach – wyjać. Opruszyć gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. Przykryć sosem. Posypać startym parmezanem.

*Może, a nawet powinno być białe wytrawne wino.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: