Niedzielne śniadanie – muffiny jabłkowożurawinowe

1. 25g świeżych drożdży wymieszać z 1/2 filiżanką wody, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki. Odstawqić w ciepłe miejsce i poczekać do
podwojenia się objętości.
2. Zmieszaj 100g miękkego masła z 3 łyżkami miodu i jednym jajkiem, aż otrzymasz jednolitą masę.
3. Przesiej 1/2kg mąki, dodaj szczyptę soli, miskturę drożdżową i masłową, 1/2 filiżanki mleka. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki
i odstaw na godzinę. Ponownie zamieszaj i odczekaj, aż urośnie jeszcze raz.
4. Dodaj pokrojone w małą kostkę jabłka i żurawinę.
5. Wysmaruj masłem foremkę na muffiny i wlej ciasto.
6. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz w 185°C przez 25 minut.
7. Obserwuj jak muffinom rosną i brązowieją łebki.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: