Co to jest?

Cykoria. Krucha i soczysta, z delikatną goryczką. Zaskakująco, nie zliczę ile razy usłyszałam pytanie jak w tytule. Uwielbiam cykorię samą, świeżą, do schrupania. A ona ma taki potencjał!  Jak coś jest dobre, nie trzeba się silić, proste rozwiązania są najlepsze. Można pięć cykorii rozebrać listek po listku i wrzucić na patelnię do wcześniej zeszklonych w rozpuszczonych tłuściutkich sokach wędzonej słoniny krążków z trzech  szalotek i dwóch ząbków czosnku. Do dalszego duszenia należy wlać białe wino. Więcej przypraw nie trzeba. Cykoria zajmuje się wszystkim. Aby się też trochę nasycić, można dorzucić jakieś mięsko. Na przykład pokrojoną pierś kurczaka. Tę udusiłam dzień wcześniej w sosie z madery, lubczyka, limonki, zielonego pieprzu, mielonych ziaren kolendry i kilku kropli tabasco. Kurczaka mieszam z wyżej opisaną cykorią na patelni, pozwalam połączyć się wszystkim smakom. Popijam bąbelkami.



2 responses to “Co to jest?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: