Co zrobić z buraczkami?

No właśnie, mam ich całkiem sporo, bo właśnie zrobiłam na nich zakwas (i do zupy, i do picia). Lubię je chrupać takie same sobie, surowe, zakiszone. Można też je wrzucić do piekarnika (pokrojone w talarki), żeby zmiękły. W międzyczasie sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka musztardy dijon, pół łyżki miodu, ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), garść zgniecionego czerwonego pieprzu. Miękkie buraki wrzucam do miski i mieszam z sosem, a następnie posypuję tartym serem kozim i tymiankiem. Skraplam delikatnie cytryną. Samo zdrowie! Można jeść ciepłe, albo zimne. Można też dodać trochę zieleniny – roszponkę, botwinkę, szpinak lub rukolę. Lekkie, ale sycące danie.


2 responses to “Co zrobić z buraczkami?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: