Jedna duża papryka i paprochy do upchania

Najlepiej wybrać jedną dużą paprykę, po przekrojeniu powstaną dwie miseczki – dla dwóch osób po jednej (miseczce; czasami mam wrażenie, że jakkolwiek zbuduje zdanie i tak nikt go nie zrozumie). Do umytej i oczyszczonej połówki wkładam wcześniej przygotowane nadzienie: ugotowany dziki ryż zmieszany z startym świeżym kalafiorem i również startym serem Pecorino Romano, to wszydtko doprawione estragonem, cynamonem, gałką muszkatołową i ostrą wędzoną papryką hiszpańską. Upychać na chama, by weszło ile wlezie, pod folię i do piekarnika. Moja papryka była maksymalnie al dente, ale jak ktoś nieczuły jest na zapachy, to może poczekać. Albo zatkać nos. Albo wyjść. I wrócić na czas. Miska jest taka umorusana, bo się w niej już coś wcześniej piekło, ale myć mi się dwa razy nie chciało.


2 responses to “Jedna duża papryka i paprochy do upchania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: