nadszedł czas

Nie cierpię kukurydzy z puszki, ale świeżą ugotowaną kolbę, z masłem oczywiście, chętnie obgryzę. I jest ku temu okazja, bo na stambulskich ulicach jest mnóstwo sprzedawców gotowanej kukurydzy, taki fast food obok prażonych kasztanów, orzechów, świeżo wyciskanych soków owocowych i ananasów na patyku. Całkiem zdrowo jak na uliczne przekąski :) Ostatnio pojawiła się też na targu, zgodnie z zasadą, że co w sezonie, to na targu. O ile np. granaty kupię w markecie poza sezonem (kwaśne i niedojrzałe, takie jak sprzedają w PL), to na targu ich teraz nie uświadczę.

Ale wracając do kukurydzy: oto ona. Tu na zdjęciu trochę się zapadła, bo nie schowałam jej do lodówki, ale zapewniam, że jej to nie zaszkodziło.

Bardzo się ucieszyłam z tej kukurydzy, bo już dawno chciałam wypróbować przepis z kolekcji PornoKaszanka. Obieranie kukurydzy zgodnie z przepisem poszło łatwo, niepotrzebne były wcześniejsze obawy. Zaskoczyła mnie natomiast jak lepka jest kukurydza gdy puści soki. Niestety, nie miałam pieprzu cayenne, po który będę musiała wybrać się na europejską stronę miasta. Zastąpiłam go zatem ostrą Pimentón de la Vera. Nie wszystkim moim gościom przypadło to do gustu, głównym zarzutem był smak “wędzonki”🙂

W tym małym naczyniu kukurydza szybko doszla do siebie. Na próbę zapiekłam tylko jedno. Okazało się, że masło wraz z papryką nie przesiąka w głąb potrawy, a tak sobie wyobraziłam, że powinno być. Może za ciasno poupychałam? Kolejną partię podziobałam widelcem i chyba coś tam spłynęło. W każdym razie na celowniku mam pieprz cayenne i kolejną porcję świeżej kukurydzy.


3 responses to “nadszedł czas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: