bez sentymentów, ze smakiem

Relacje z moimi współfabryczniakami utrzymuję między 8:30 rano a szóstą wieczorem. Wyjątkiem są pożegnania. Mamy w drużynie taki zwyczaj, że chodzimy wspólnie jeść. Rytuał w moim zespole zaczyna się od ogłoszenia, że ten i ten odchodzi. Na hasło szefa jedziemy zawsze do tej samej knajpy na döner (w której jadamy również obiady bez żadnej okazji). Tam dowiadujemy się o kogo pomniejszy się nasz zespół. Drugim etapem jest ostatni dzień delikwenta w pracy. Tym razem idziemy tam, gdzie wybierze odchodzący lub jego koledzy. A w przypadku jakiejś bardziej lubianej osoby dochodzi wspólna kolacja. Spotykamy się tam, gdzie oferują tzw. “zestaw kolacyjny”. Na przykład, za ostatnią kolację zapłaciłam 70TL. W tej cenie była nieograniczona ilość rakı, mnóstwo przystawek, główne danie (do wyboru: ryba lub mięso) i deser. Proszę, ze szczegółami:

Zimne przystawki

  • Kavun + Peynir: czyli melon z serem jako zakąska do rakı
  • Haydari: jogurt zaprawiany czosnkiem, czasem z ziołami (mięta, koperek)
  • Zeytinyağlı barbunya: fasola w oliwie
  • Acılı ezme: drobno posiekany pomidor z przyprawami na ostro
  • Patlıcan sosu: bakłażan z pomidorem
  • Havuç tarator: tarta marchewa z jogurtem, czosnkiem i oliwie (nie wygląda ciekawie, ale jest pyszne)
  • Semizotu: portukala z jogurtem i… oliwą
  • Şakşuka… to chyba to samo co Patlıcan sosu, ale nie kojarzę różnicy.
  • Pancar turşusu: buraki w occie
  • Közde patlıcan: pasta z grylowanego bakłażana, mogę jeść wszelkie ilości tej potrawy, ale trudno przygotować w domu, by uchwycić delikatny smak wędzonki

  Zielenina 

  • Bób (…w oliwie)
  • Liście rukoli, bez przypraw, bez oleju (!)
  • Turp otu: sałatka z liści rzepy. Liście warzyw, które w PL się wyrzuca, tutaj wykorzystuje się do sałatek, gołąbków…
  • Kuru börülce: coś z fasolą
  • Kaya koruğu: znowu jakaś bylina…
  • Madımak: bylina bylinę…
  • Ebegümeci: nie wiem.. znowu coś zielonego, lekko podduszone, podwane w oleju na zimno
  • Hodan czyli ogórecznik…
  • Kuzu kulağı: szczaw (nie pamiętam jak był podany, ale w domu kiedyś poddusiłam z dodatkiem jogurtu i koziego sera)
  • Hardal otu: liści musztardy…?

Sałaty

  • Kıvırcık: jakaś zielona
  • Roka, czyli rukola
  • Göbek, lodowa
  • Ispanak, szpinak
  • Kuzukulağı, znowu liście szczawiu

  Ciepłe przekąski

  • Sigara Böreği: ciasto (a la francuskie) nadziewane (np. serem), zwinięte w kształt cygara
  • Krązki kalmara w cieście z sosem tartarowym

  Główne danie 

  • Ryba (okoń morski, dorada, makrela, cefal -nie znam)
  • Mięso (kurczak lub jagnięcina)

  Deser  

  • Ayva tatlısı, czyli pigwa na słodko
  • Kabak tatlısı, dynia na słodko
  • Tahin tatlısı, hałwa zmieszna z masłem i mlekiem, zapiekana w piecu… hmmm
  • İncir tatlısı, suszone figi nadziewane orzechami, nasączone słodkim syropem   
  • Meyve Tabağı, talerz owoców – czereśnie, arbuz, winogrona, etc.


4 responses to “bez sentymentów, ze smakiem

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: