słodko na rybnym bazarze

Moja niedzielna wycieczka kulinarna po Kadıköy Balık Pazarı nie skończyła się na zupie i nadziewanym flaku. Po deser wybrałam się do Bilgeoğlu Baklava, ale nie po baklawę, a ekmek kadayıfı – gąbczase ciasto przesiąknięte przesłodkim syropem. Samo ciasto nie jest największą rewelacją, ale w połączeniu ze śmietaną… hm… ta śmietana (kaymak) jest fan-tas-tyczn-na! Gęsta jak masło, idealnie neutralizuje słodycz ciasta.

IMG_7411_1

Lokal, w którym sprzedają te pyszności, nie przewiduje dłuższych posiedzeń – zazwyczaj kupuje się tu na wynos. Ale jest parę dyżurnych stołków i dwa stoliki na zewnątrz. Można usiąść, zapalić fajka, jeżeli ktoś fajczy i leniwie poobserwować otoczenie. Zwłaszcza po takim deserze.  Moje towarzystwo skusiło się na baklawę.

IMG_7409_1


12 responses to “słodko na rybnym bazarze

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: