było sobie masło

A potem się stopiło.

clarified_butter2

Na możliwie najmniejszym ogniu powoli się grzało i delikatnie bulgotało. Mleczna część masła wypływała na wierzch białymi plamami; tego trzeba się pozbyć – np. przecedzić przez gazę lub wybrać łyżką. Ja je wyjadłam, bo są przepyszne, śmietankowe i jogurtowo kwaśne. To jest ten moment kiedy stało się klarowane masło.

Jeżeli w tym momencie nie przerwie się podgrzewania masła, z czasem z białych plamek zrobią się brązowe skwarki i opadną na dno garnka. Wtedy otrzymamy brązowe masło lub nutty butter, coś w rodzaju ghee. Również należy przecedzić, by odseparować masło od pozostałych brązowych cząsteczek.

clarified_butter1

Dla specjalnego smaku i wysokich temperatur na patelniach.

*Doprecyzowanie tekstu po wymianie komentarzy poniżej.


18 responses to “było sobie masło

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: