kulinarny czas przeszły

Sięgnęłam wreszcie do jednej z dwóch książek kucharskich,  z posiadana których jestem zadowolona, a nawet trochę dumna.

image

500 lat kuchni osmańskiej to ciekawa lektura, która ukazuje jak bardzo pod względem składników i smaków zubożała dzisiejsza mainstreamowa kuchnia turecka.

Dobrym przykładem jest taş kebap, który w obecnej wersji pływa w sosie pomidorowym i pewnie jeszcze jest ozdobiony sivri biber – jak prawie wszystko w Turcji.

Tymczasem, w 18-stym wieku, gulaszowe kawałki jagnięciny (nie wołowiny jak dzisiaj) powoli dusiły się przyprawione cynamonem, anyżem, kardamonem i miętą.

image

I też dzisiaj w mojej kuchni przez dwie godziny, w 175 stopni Celsjusza w piekarniku. Moc zapachów.

Jako dodatek był Şehriyeli Pirinç Pilavı który wykonałam z przepisu na tej stronie.

Zalewam ryż (pół szklanki) wrzątkiem i odstawiam na 1h. W suchym garnku lub na patelni prażę dwie lub trzy łyżki suchego makaronu orzo. Gdy ściemnieje, dodaję odcedzony ryż, mieszam przez chwilę i dolewam łyżkę stołową soku z cytryny. Na koniec zalewam wywarem (tym razem sos puszczony przez indyka pieczonego w dutch oven, dosyć tłusty) i gotuję, aż ryż będzie miękki.

Jagnięcina rozpływała się w ustach.


2 responses to “kulinarny czas przeszły

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: