taaakie udo

“To największe kadınbudu köfte, jakie kiedykolwiek jadłem.”

IMG_20140909_225006

To kolejna potrawa z osmańskich archiwów – tym razem z 19-go wieku. Przepis pierwszy raz pojawia się w latach 1840-tych i wywodzi się z południowo-wschodnich terenów Turcji.

wpid-img_20140906_194424.jpg

Źródło przepisu.

Na uwagę zasługuje nazwa – kadınbudu to udo kobiety. W tureckiej kuchni jest kilka innych potraw nawiązujących do kobiecego ciała, co dla mnie jest pewnym zaskoczeniem, biorąc pod uwagę relacje damsko-męskie wynikające z muzułmańskich zwyczajów.

Kadınbudu köfte mierzy 8-10cm i nie zawiera innych przypraw niż pietruszka, sól i pieprz. Ale to właśnie ten świeżo zmielony, albo utłuczony (w moim wykonaniu) w moździerzu pieprz nadaje tonu.

Współczesna wersja kadınbudu köfte jest moim i moich tureckich koneksji zdaniem mało atrakcyjna. Mięso ze zbyt dużą ilością ryżu, bez smaku i do tego obtoczone grubą warstwą nudnej panierki.

Na moim stole kadınbudu köfte sąsiaduje z kieliszkiem brzoskwiniowej palinki, ale tradycyjnie bardziej pasowałby ayran.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: