jak można było nie przyjeżdżać tutaj wcześniej

Takie retoryczne pytanie zadała jedna pani swojemu towarzyszowi po udanych, jak mniemam po zadowolonych minach, zakupach w gospodarstwie Majlert na warszawskiej Białołęce.

image

Ja też dałam się wciągnąć i od początku sezonu wsiadam na rower i w każdą sobotę jadę te 20km po zapas zieleniny na nadchodzący tydzień.

image

A propos, gdyby ktoś się zastanawiał jak udaje mi się utrzymać zielone w dobrym stanie przez cały tydzień, odpowiedź jest prosta. Najpierw myję, potem zawijam w wilgotny ręcznik papierowy, a na koniec zamykam w strunowej torebce plastikowej.

Po ostatnich zakupach zrobiłam sałatkę tabbouleh, która wołała o tzw.  “libańską przyprawę siedem przypraw”, albo inaczej zwaną baharat (advieh w języku perskim). Przyprawa nie jest stricte libańska i jest wspólna dla kuchni całego Bliskiego Wschodu. Różni się jedynie składnikami w zależności od regionu.

image

Po przejrzeniu licznych wersji przepisów dostępnych w internetach, stworzyłam swoją mieszankę – wszystkiego po równo, chociaż polecam poeksperymentować z ilością goździków, bo jednak lubią dominować:

czarny pieprz (podwójna ilość wobec pozostałych składników)
ziele angielskie
ziarna kolendry
kumin
goździki
gałka muszkatołowa
kardamon
cynamon
mielony imbir

Ooops, nie zmieściłam się w siedmiu. Ale co tam, przyprawa jest boska. Wersja turecka dodatkowo zawiera suszoną miętę.

image

Trzeba oczywiście wszystko samemu ubić w moździerzu, ale na tym właśnie polega cała przyjemność. Nie wspominając o roznoszących się zapachach.


3 responses to “jak można było nie przyjeżdżać tutaj wcześniej

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: